En introduksjon til SEO

seoSEO, eller søkemotoroptimalisering, høres kanskje ganske komplisert ut for mange, men det er nok ikke fullt så vanskelig som mange tror. Kort forklart betyr søkemotoroptimalisering at man jobber med å bedre en nettsides rangering hos de ulike søkemotorene (praktisk talt kun Google og Bing). Dette henger sammen med synligheten, populariteten og besøkstallene til nettsiden din, og dette er noe man bør sette seg litt inn i før man går i gang med opprettelsen av en side.

Autoritet og relevans

Søkemotorene rangerer nettsider etter hvor autoritære og relevante for søkeordene de ser ut til å være. Autoritet måles ut i fra hvor mange og hvilke typer linker som linker tilbake til akkurat denne siden fra andre nettsider. Dersom du for eksempel har linker fra store nyhetssider eller andre godt besøkte sider med innhold av høy kvalitet, vil dette være med på å påvirke din autoritet i positiv retning. Dette betyr at jo flere linker du får fra andre nettsider, spesielt nettsider som selv er rangert høyt, jo bedre vil din rangering bli hos søkemotorene.

For å få en god rangering er det viktig at innholdet du presenterer holder høy kvalitet, slik at andre nettsider faktisk ønsker å linke tilbake til deg. Dette vil vise for eksempel Google at det du skriver og publiserer er interessant og relevant, og dette gir deg en høyere grad av autoritet.

Skaff linker fra andre høyt rangerte sider

Det er viktig at din side fremstår som en autoritær side når det kommer til de ulike søkemotorene, og det er dette du må jobbe med når det kommer til søkemotoroptimalisering. Det er aller viktigst å produsere innhold som lesere finner interessant og nyttig, slik at dette innholdet igjen vil deles videre i for eksempel blogger, via Facebook, Twitter og lignende. Her vil ditt høykvalitetsinnhold ikke bare skaffe deg lesere, men også påvirke søkemotorene slik at de plasserer deg høyere på sine trefflister ved relevante søk. På et vis så er dette en god sirkel hvor alt du gjør faktisk gagner deg selv og dine nettsider. Det er bare å kjøre på og produsere så godt innhold du kan, samtidig som du bruker de riktige nøkkelordene og frasene for å høyne treffene hos søkemotorene. I tillegg må du gjøre innholdet oversiktlig og leselig, slik at det er enkelt å dele.

Kvalitetskontroll for nettsider

Når det kommer til stykket kan man faktisk si at søkemotoroptimalisering blir en slags kvalitetskontroll for nettsider. Det betyr selvsagt ikke at dine nettsider må være på lik linje med New York Times, men det betyr at visse tekniske og innholdsmessige forhold må være på plass for at man skal kunne rangeres godt. Dette betyr heller ikke at du ikke kan jobbe med systemet for å påvirke rankingene, men det må gjøres på riktig måte og med riktige virkemidler for at det skal være effektivt.

Kvalitet, ikke kvantitet

Som nevnt tidligere er det viktig at andre sider linker til ditt innhold, men det betyr ikke at alle linker er like mye verdt her. Det er viktig å skille mellom kvalitet og kvantitet, og det er viktig at ditt innhold faktisk holder en høy kvalitet uavhengig av hvor mange linker du har. De aller beste linkene du kan få er de ekte og naturlige linkene som kommer fordi du publiserer innhold som folk faktisk ønsker å lese. Disse linkene vil også gi deg høyere trafikk enn linker som blir publisert kun med tanke på søkemotoroptimalisering.

Alt i alt er søkemotoroptimalisering en teknikk som kan hjelpe deg med å øke trafikken til siden din, men det må gjøres på riktig måte og det krever at du selv også legger ned mye arbeid i det innholdet du publiserer.