CMS-systemer

cmsCMS står for Content Management System, og er et system som lar brukeren sette opp eller modifisere digitalt innhold. Denne typen systemer benytter et brukergrensesnitt som er enkelt å forstå, og krever lite detaljkunnskap om hvordan nettsider lages fra grunnen av. De kan ofte brukes rett i nettleseren, uten at man må laste ned programvare. Dette gjør det enklere for mange brukere å jobbe med de samme nettsidene, og systemene er ofte optimalisert for at man skal kunne samarbeide om drift og utvikling av nettsider.

Enkelt for brukeren

De fleste nettsider anvender i stor grad CMS-systemer, og det gjør at brukere og kunder enklere kan drifte og styre sine egne nettsider. Disse systemene er satt opp for at det skal være enkelt og greit å gjøre endringer, legge til eller fjerne funksjonalitet samt å oppdatere, uten å måtte sette seg inn i koding og webdesign på et avansert nivå.

Det finnes mange ulike CMS-systemer, og tre av de største systemene er Joomla, WordPress og Drupal.

Dette er systemer som har mange funksjoner, stor valgfrihet og som er svært brukervennlige. Akkurat hva som er tilgjengelig hos et CMS-system vil variere fra system til system. Vanligvis vil systemet inneholde en nettbasert publiseringsløsning, formathåndtering, redigering av historie/versjon-kontroll, søkefunksjoner og mye mer, som hjelper deg å optimalisere nettsiden din. Denne typen systemer er laget for at brukeren enkelt skal kunne håndtere innhold og presentasjon av innholdet hver for seg, og at endring av presentasjon eller format ikke skal gå ut over innholdet.

Håndtering av innhold

Et CMS-system vil som regel inneholde et system for innholdshåndtering, slik at man gjennom samme portal vil kunne håndtere både utseende og innhold. Her vil man ha muligheten til å redigere og legge til eller fjerne tekst, bilder, grafikk og diverse applikasjoner. Dette systemet gir brukeren muligheten til å enkelt redigere, fjerne eller legge til innhold via intuitive og brukervennlige funksjoner. I tillegg vil systemet enkelt kunne publisere dette nye eller endrede innholdet direkte til den aktuelle websiden.

Denne typen systemer gjør nettsider mye enklere å håndtere for alle. Fordi CMS-er ikke krever mye forkunnskaper av brukeren, vil det være enkelt å ta over en slik side og å gå rett inn i publisering og redigering av innhold.

Enklere og bedre markedsføring

Med CMS-systemer får man også en del andre fordeler på kjøpet. URL-ene, det vil si linkene/adressene til alle undersidene, vil være SEO-vennlige, slik at nettsiden allerede er satt opp for videre søkemotoroptimalisering. Det er lagt opp til at man enkelt skal kunne linke både til og fra sosiale medier, noe som er viktig for videre markedsføring på nett. Disse systemene gjør det mulig for aktører å hjelpe brukere når som helst og hvor som helst, og de gjør det mulig for flere mennesker å samarbeide om den daglige driften av nettsidene, slik at publisering og redigering kan flyte enkelt og greit. Modifisering av både utseende og funksjonalitet er fullt mulig med disse systemene, og om du som bruker vil endre på noe, kan dette gjøres raskt og enkelt. Her står du ikke i fare for å miste tidligere innhold, men alt vil følge med i en oppdatering som kun vil påvirke utseendet. Dersom du ønsker å legge til andre funksjoner er dette mulig, og du kan for eksempel raskt få satt opp en webshop som matcher utseendet på resten av dine nettsider.

Dette er en ypperlig mulighet for deg som er relativt fersk på både webdesign og i nettbutikkbransjen. CMS-systemer vil hjelpe deg et langt steg på veien til en suksessrik karriere. Kanskje er det nettopp din nettbutikk som blir den neste store.